Spaghetti Carbonara

Dzień dobry!

Jestem makaroniarą! Może tego nie widać na blogu, ale często goszczą u nas makarony, głównie na zmianę dwa klasyczne sosy - boloński i carbonara. 

Carbonara


Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu kupowałam carbonarę w postaci fixu. Jakoś mi nie przyszło nigdy do głowy, że można go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam po gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z serem i boczkiem, który dokładnie pokrywa makaron. Poezja :-).

Zapraszam!

Spaghetti Carbonara


Składniki:

  • 200 g boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki startego sera pecorino (może być też parmezan) + płatki do dekoracji
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła - rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Boczek kroimy w cienkie paski lub kostkę, podsmażamy na patelni, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy, zostawiając jak najwięcej tłuszczu, na którym szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę (ewentualnie dodajemy odrobinę oliwy z oliwek).

Dodajemy wino i posiekany czosnek, chwilę redukujemy (wino można pominąć).

Carbonara


Śmietanę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy żółtka i ser, drugą wlewamy na patelnię i powoli podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo dodajemy masę z żółtkami, ciągle mieszamy, podgrzewając, aż sos zgęstnieje.

Doprawiamy świeżo rozbitym (lub zmielonym) pieprzem i solą. 

Gotujemy makaron, zostawiamy kilka łyżek wody, dodajemy sos i dokładnie mieszamy.

Carbonara


Na talerzu posypujemy rozmarynem lub tymiankiem (oba pasują do tego dania) i płatkami sera.

Smacznego!