Magdalenki

Dzień dobry!

Emocje powoli opadają (chociaż dzisiaj napisała o nas Gazeta Wyborcza!!! :-) tutaj przeczytacie o Magazynie Apetyt), więc dzisiaj słodki przepis dla Was!

Przepis na magdalenki


Magdalenki - te małe, puszyste ciasteczka, bardzo smaczne, o charakterystycznym kształcie muszelki.

Najbardziej znany opis smaku magdalenek znajdziemy w powieści Marcela Prousta "W stronę Swanna", od razu cieknie ślinka i nie można im odmówić :-).

Zachęcam do wypróbowania przepisu!


Magdalenki


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 ml alkoholu - może to być rum lub nalewka owocowa
  • kilka kropel soku z cytryny lub skórka cytrynowa


Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (w wersji dla niecierpliwych można masło roztopić i lekko ostudzone połączyć z cukrem). Do masy wbijamy kolejno jajka, ciągle ucierając.

Przepis na magdalenki


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, łączymy z ciastem, na koniec dodajemy rum.

Magdalenki polecam piec w silikonowych foremkach, nie trzeba ich smarować masłem i posypywać mąką lub bułką tartą. Wypełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości, po upieczeniu pierwszych będziecie wiedzieć ile ciasta nałożyć.

Przepis na magdalenki


Magdalenki podajemy z herbatą lub kawą.

Smacznego!