Koktajl z mango i kokosa

Dzień dobry!

Co jadacie na drugie śniadania? Ja ostatnio doszłam do wniosku, że można przygotowywać sobie smaczne i pożywne koktajle :-). I tak oto wczoraj połączyłam mango i kokosa i całkiem smacznie wyszło, na pewno to ten przepis zagości u mnie na stałe.

Koktajl z mango


Zapraszam!



Koktajl z mango i kokosa


Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • woda kokosowa z 1 kokosa
  • miąższ kokosa z 1/2 orzecha
  • 200 ml mleka
  • cukier


Wykonanie:

Największym problemem przy tym przepisie będzie kokos :-).

Aby wybrać dobrego kokosa w sklepie pamiętajmy, że na zewnątrz nie powinien mieć żadnych uszkodzeń i pęknięć, a po potrząśnięciu musimy słyszeć przelewający się płyn.

Najpierw czubkiem noża staramy się wydrążyć dziurkę w jednym z 3 oczek kokosa, jedno jest zdecydowanie bardziej miękkie niż pozostałe. W ten sposób wylewamy wodę kokosową.

Aby rozłupać kokosa wystarczy przez kilka minut uderzać go tępą stroną noża, aż pęknie na pół.

Podważamy biały miąższ nożem i wyciągamy go. Skórkę łatwo usuniemy obieraczką do warzyw.

Mango obieramy, odkrawamy miąższ od pestki, wrzucamy razem z kokosem do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.

Koktajl z mango


Dodajemy cukier i mleko i ponownie blendujemy.

Koktajl jest gotowy!

Smacznego!