Wyniki konkursu z Russell Hobbs

Dzień dobry!

Wczoraj przepraszałam Was za opóźnienie (weryfikacja zgłoszeń się nieco przeciągnęła, nie było to zależne ode mnie), a dzisiaj już z przyjemnością mogę ogłosić kto z Was będzie walczyć o robota planetarnego marki Russell Hobbs!



Nadesłaliście 24 zgłoszenia, każde dokładnie przeczytałam, przeanalizowałam przepisy, zdjęcia i oceniłam według kryteriów zamieszczonych w regulaminie. Trudno było zdecydować się... a wygrana, to była kwestia tylko jednego punktu :-)

Zacznijmy od wyróżnień...


wyróżnienia



Gosia Kalemba - Drożdż
Pikantny mus z awokado z różowym grejpfrutem


Przepis :

na 2 duże porcje lub 4 małe:

  • 1 różowy grejpfrut
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • szczypta chilli 

  • białe lub różowe półwytrawne wino 

Grejpfruta obrać ze skórki, wyfiletować cząstki i pokroić w kawałki wygodne do nabrania łyżeczką. Grejpfruta zalać winem i odstawić na pół godziny do lodówki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i miąższ zmiksować w blenderze. Zmieszać z limonką i chilli. Grejpfruta odcedzić z wina (można je wykorzystać do drinków). W pucharkach układać warstwami grejpfruta i mus z awokado. Podawać schłodzone. 


Katarzyna Dyduch
Coco-Bongo babeczki bardzo karnawałowe


Przepis :

Ciasto

  • 125g masła 
  • 135g cukru 
  • 2 duże jajka 
  • 50g lub więcej wiórków kokosowych 
  • 175g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 2 łyżki lub więcej mleczka kokosowego 
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
  • 50ml likieru kokosowego do nasączanaia 
  • 50g musu ananasowego lub konitury/dżemu ananasowego 

Nagrzewam piekarnik do 150 stpni (funkcja góra-dół, nie chcę by babeczki zanadto wyrosły, wolę ładne zaokrąglone kopułki). Ucieram miękkie masło z cukrem i dodaję jajka. Następnie dosypuję wiórki i mieszam raz jeszcze na delikatniejszych obrotach. Wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam aż do połączenia składników, masa na tym etapie jest dość gęsta.

Dodaję śmietanę, mleczko kokosowe oraz likier, mieszam dokładnie.

Nakładam masę do papilotek 3/4 wysokościlub prawie do samego brzeżka papilotki. Piekę ok 25-30min. Po wystudzeniu babeczek wykrawam dziurkę za pomocą tylki (drugą stroną o szerszej średnicy), nasączam likierem i wypełniam musem ananasowym, dekoruję kremem.

Mus ananasowy
  • 1/2 lub więcej ananasa (zależy ile zjem podczas krojenia) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Obieram ananasa kroję miąższ w kosteczkę, dzielę na dwie części. Połowę wrzucam do rondelka i gotuję na małym ogniu ok pół godziny.Studzę, blenduję na mus i dorzucam drugą połowę pokrojonego w kosteczkę ananasa. Dolewam odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, ponownie gotuję do momentu aż masa zgęstnieje.

Krem
  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietany kremówki 36% 
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej 

Ubijam kremówkę na sztywno, dodaję rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę delikatnie mieszając. Na koniec dodaję mascarpone i króciutko miksuję (dosłownie 2-3 obroty miksera).


Anna Stępińska
Kukurydziane tartaletki z cukinią


Składniki na 12 małych tartaletek (średnica 5cm)
ciasto:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • żółtko jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • tymianek

nadzienie:

  • jajko
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 100g śmietany 36%
  • łyżka tartego sera (użyłam Grana Padano)
  • tymianek, sól i pieprz
  • średniej wielkości cukinia


Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem, a później szybko ugniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 10min, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie i nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

Ser z niebieską pleśnią ucieramy na gładko. Dodajemy jajko, śmietanę, starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a te następnie na pół.

Foremki na małe tarty wylepiamy ciastem. Następnie wylewamy do nich masę jajeczno- serową, a na koniec układamy do środka półksiężyce cukinii.

Wstawiamy do piekarnika na 15-20min, aż ciasto się lekko zrumieni, a nadzienie lekko zetnie.



A jaki przepis skradł nasze serce? :-)


Pierwsze miejsce

Joanna Skoraczyńska 
Trufle chałwowo - amarantusowe 


Przepis:

Składniki (ok. 20 szt.)

  • ok. 100g sezamu 
  • 1-2 łyżki melasy z buraków cukrowych 
  • ok. 80 - 100 g poppingu amarantusowego 

1. Ustaw w piekarniku temperaturę 180ºC

2. Wyłóż sezam na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika

3. Praż sezam przez około 10 - 15 minut. Pilnuj, żeby sezam się nie przypalił, ani nawet nie zrumienił, bo im będzie ciemniejszy po prażeniu, tym sezam, a więc i produkt końcowy, czyli trufle będą bardziej gorzkie

4. Po wyjęciu z piekarnika ostudź dobrze ziarna sezamowe

5. Umieść w pojemniku do siekania będącym częścią zestawu Allure Blender ręczny 3w1 marki Russell Hobbs i siekaj/blenduj aż do uzyskania gładkiej, delikatnie lejącej się pasty. To może potrwać nawet 10-12 minut, więc czekaj cierpliwie. Sezam podczas mielenia będzie przechodził przez kilka faz. Najpierw zrobi się mączka sezamowa, potem, mączka zacznie gęstnieć i twardnieć, a dopiero potem zamieni się w pastę. Nie miksuj jednak zbyt długo, by na powierzchni nie wytrącił się olej sezamowy.

6. Gotową pastę sezamową wymieszaj z melasą

7. Dodaj stopniowo popping amarantusowy mieszając wszystko dokładnie. Najlepiej jest mieszać ręką.

8. Formuj palcami małe kuleczki

9. Jeżeli dodało Ci się zbyt dużo poppingu, masa nie chce się kleić i formować w kuleczki, nie przejmuj się. Dodaj odrobinę więcej melasy i jeszcze raz dobrze wymieszaj i spróbuj ponownie.


Serdeczne gratulacje! :-)