Różana panna cotta

Dzień dobry!

Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk.

Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat.

Różana panna cotta


Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny, śmietanowy deser i powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej, bo wiele straciłam :-).

Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej wersji.

Zapraszam!



Różana panna cotta


Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny ( + ok. 1/4 szklanki gorącej wody)
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • czerwony barwnik


Wykonanie:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, czekamy aż napęcznieje i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie gotujemy śmietankę razem z mlekiem i cukrem, do zagotowania (ciągle mieszamy). Dodajemy żelatynę, wodę różaną (można ją zastąpić konfiturą różaną lub płatkami róży w cukrze, warto wtedy zmniejszyć ilość cukru, ewentualnie dosłodzić po dodaniu konfitury) i kilka kropel barwnika, aż uzyskamy zadowalający kolor.

Panna cotta


Panna cottę rozlewamy do 4 standardowych kokilek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała.

Przed podaniem kokilkę wkładamy na kilka sekund do gorącej wody, aby ułatwić wyłożenie deseru na talerz. Wykładamy go do góry dnem.

W sezonie, deser można udekorować płatkami róży (chyba, że macie ochotę zamówić róże w sklepach oferujących jadalne kwiaty), ja udekorowałam różyczką z lukru królewskiego, można również udekorować bitą śmietaną.

Różana panna cotta


Smacznego!