Cytrynowe risotto z krewetkami

Dzień dobry!

Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.

Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna.

Cytrynowe risotto z krewetkami


Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.

Zapraszam!



Cytrynowe risotto z krewetkami


Składniki:


  • 150-200 g ryżu arborio 
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 20 krewetek (bez pancerzyków)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • 1/2 cytryny
  • kilka łyżek sera gorgonzola (można zamiast niego dodać odrobinę masła)


Wykonanie:

W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i chwilę podsmażamy. Ja użyłam brązowego ryżu arborio, stąd też jego ciemniejszy kolor na zdjęciu. Wymaga on dużo więcej czasu gotowania niż zwykły, jak również więcej bulionu.

Do ryżu dodajemy wino, gotujemy na średnim ogniu, aż się zredukuje. Następnie dodajemy bulion (musi być gorący!), w małych ilościach, gotujemy aż się wchłonie i dodajemy kolejną porcję, aż ryż zmięknie.

Pod koniec dodajemy krewetki, kilka minut gotujemy, aż będą różowe.

Na koniec dodajemy odrobinę sera gorgonzola, dokładnie mieszamy, aż się roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!