Brownie z czerwonym winem

Dzień dobry!

Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję!

Ciasto z czerwonym winem



Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-).

Inspirowane przepisem załączonym do wina Barefoot Merlot.

Zapraszam!



Brownie z czerwonym winem


Składniki:

Ciasto:

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlot
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka r. L
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli


Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlot
  • cukrowe serduszka


Wykonanie:

Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku, zestawiamy je z ognia, dodajemy połamaną czekoladę (120 g) i mieszamy do roztopienia. Lekko studzimy.

Ciasto z czerwonym winem


Do czekolady dodajemy wino, jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy cukier i przesianą mąkę z kakao i solą. Masę wykładamy do silikonowej foremki i wygładzamy.

Pieczemy 25 minut w 180 st. Zbyt długie pieczenie spowoduje powstanie zwykłego ciasta, a nie brownies, które powinno być ciężkie i lekko gliniaste.

Róża z lukru
Na zdjęciu róża z lukru królewskiego :-)

Masło roztapiamy tak samo jak na początku, dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy i mieszamy z winem.

Wystudzone ciasto dokładnie pokrywamy polewą, ozdabiamy serduszkami.

Smacznego!