Babeczki z białym winem

Dzień dobry!

Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina.

Ciasto z białym winem


Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.

Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec dla niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)

Zapraszam!



Babeczki z białym winem


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 50 ml mleka
  • 70 ml białego wina Barefoot Moscato
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dekoracja:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki białego wina Barefoot Moscato
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • posypka cukrowa

Wykonanie:

W misce ucieramy masło i cukier na gładką i puszystą masę, dodajemy jajka, mleko i wino, dalej ucieramy.

Do masy dodajemy przesiane suche składniki, dokładnie mieszamy.


Babeczki z kremem z mascarpone


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Aby przygotować krem do dekoracji serek mascarpone miksujemy z cukrem i winem, następnie wyciskamy ozdobną tylką na babeczki. Dekorujemy posypką cukrową, chłodzimy.

Smacznego!