Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami

Dzień dobry!

Witam w Nowym Roku!

Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak. 

Zabaglione z jabłkami


Zapraszam!


Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami


Składniki:

Zabajone:
  • 3 żółtka (z jaj o rozmiarze L)
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 95 ml słodkiego cydru (np. CiderInn 7%)

Jabłka:
  • 1 duże jabłko
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

  • cynamon i listki mięty do dekoracji


Wykonanie:

W dużym garnku gotujemy wodę (niecałe pół garnka). Żółtka razem z cukrami umieszczamy w metalowej misie. Ubijamy na białą, puszystą masę. Dodajemy cydr ciągle ubijając. Misę umieszczamy na garnku, woda nie może dotykać spodu misy. Wyłączamy gaz. Ubijajamy masę przez około 5-10 minut. Powstała pianka powinna być sztywna.

Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy jabłka i smażymy, aż nabiorą złoty koloru. Pod koniec dodajemy cynamon.

Na spód każdego z 4 pucharków nakładamy jabłka, a następnie przykrywamy je zabajone. Wierzch oprószamy delikatnie cynamonem i dekorujemy miętą.

Smacznego!