Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą

Dzień dobry!

Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim, a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-).

Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata.

Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą


Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis!

Zapraszam!


Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa jajeczna:
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżego tymianku

Kurczak:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ulubione zioła
  • oliwa

  • 2 gruszki
  • 200 g sera gorgonzola

Wykonanie:

Z mąki, masła, żółtka i soli zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim 6 foremek na tarty (średnica 7 cm) (można je również schłodzić 30 minut, ale ja pominęłam to). Uprzednio foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. ok. 10 minut.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, dodajemy ulubione zioła lub przyprawy i odrobinę oliwy, smażymy na patelni, studzimy.
Śmietanę i jajko dokładnie mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Tarta z gruszkami i gorgonzolą


Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.

Spód każdej tarty posypujemy kurczakiem, następnie polewamy 2 łyżkami masy jajecznej. Układamy kilka plasterków gruszek na wierzchu (w kształt wachlarza). Na gruszce kładziemy łyżkę gorgonzoli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Masa jajeczna powinna być ścięta, a gorgonzola powinna pokryć gruszki. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżego tymianku.

Smacznego!