Szybka tarta z cebulą i tymiankiem

Dzień dobry!

Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-).

Ciasto francuskie z cebulą

Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową. Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem.

Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych na karnawałowym przyjęciu.

Zapraszam!




Szybka tarta z cebulą i tymiankiem


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w prostokątnych płatach (6 sztuk)
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz, tymianek
  • jajko

Wykonanie:

Płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, na każdym płacie układamy cebulę tak jak na zdjęciu. Ok. pół cebuli wystarczy na 1 płat ciasta.

Tarta z ciasta francuskiego i cebuli

Następnie posypujemy solą, pieprzem i obficie tymiankiem. Pieczemy wedle zaleceń na opakowaniu ciasta, aż wyrośnie i się zarumieni.

Podajemy na ciepło lub zimno z białym winem.

Ciasto francuskie tarta

Smacznego!