Łosoś z brzoskwiniami na ostro

Dzień dobry!

Czasem potrzeba odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-).

Łosoś z owocami


Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam!

Zapraszam!



Łosoś z brzoskwiniami na ostro


Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło
  • sól, pieprz
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 papryczka chili
  • czarny sezam
  • olej

Wykonanie:

Filet z łososia dzielimy na porcje, każdą skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, układamy kilka plasterków masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut.

Brzoskwinie odsączamy i opłukujemy z nadmiaru słodkiego syropu, następnie kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną papryczkę i chwilę dusimy.

Łosoś z owocami


Danie podajemy z ryżem, posypujemy czarnym sezamem.

Smacznego!