Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was nieco niecodzienny deser...

Skąd pomysł na takie połączenie? Trwa konkurs Blogerchef, do którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań z użyciem produktów sponsora czyli firmy Ole. Ja się oczywiście uparłam na przygotowanie deseru, a nie przystawki. Długo przeglądałam produkty zastanawiając się, co idealnie się sprawdzi jako element deseru...

Skoro czekolada dobrze smakuje z solą i chili, to czemu miałaby gorzej smakować z dodatkiem oliwek, które też są słone i odrobinę ostre? I z tą myślą przewodnią powstał super czekoladowy deser, z czekoladowym biszkoptem, kremem i polewą. Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą.

Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-)

Czekolada z oliwkami


Zapraszam!

Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami


Składniki:

Ciasto:
  • 2 jajka r. L 
  • 66 g cukru 
  • 42 g mąki pszennej 
  • 14 g kakao 

Krem:
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 200 g gorzkiej czekolady 

Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Dodatkowo:
  • 15 drylowanych zielonych oliwek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady 
  • sól morska gruboziarnista

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukru i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie trzepaczką. Ciasto rozsmarowujemy na dużej silikonowej formie (np. na tartę o średnicy 25 cm) i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy małe okręgi foremką do ciastek lub obręczą cukierniczą (ewentualnie kieliszkiem lub szklanką) o śr. 6 cm. Powinno powstać 8 krążków.

Aby przygotować krem, śmietankę podgrzewamy, prawie do momentu zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy zgęstnieje odrobinę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego, będzie to część przeznaczona do dekoracji. Pozostały krem mieszamy z drobno posiekanymi oliwkami (pozostałe oliwki z dekoracji, patrz niżej).

Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę, mieszamy aż do roztopienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Oliwki kroimy w plasterki. Przygotowujemy dekorację - w kąpieli wodnej roztapiamy kilka kostek czekolady, rozsmarowujemy ją na folii aluminiowej, tworząc małe okręgi, na każdym układamy plasterek oliwki i posypujemy odrobiną soli. Schładzamy.

Kółka z ciasta układamy na kratce. Na dolną część torciku nakładamy krem, ok. 2 łyżki, przykrywamy 2 ciastkiem, dociskamy, brzegi pokrywamy niewielką ilością kremu, wygładzamy szpatułką. Powtarzamy czynności z pozostałymi torcikami. Każdy torcik polewamy polewą, czekamy aż spłynie i lekko zastygnie (wstaw na chwilę do lodówki). Dekorujemy rozetką z kremu i plasterkiem czekolady. Kremu i polewy pozostanie nieco więcej, więc można upiec 2 biszkopt, aby go wykorzystać lub udekorować nim inne ciasto.

Smacznego!