Sernik wiedeński

Dzień dobry!

Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.


Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć.



Sernik z polewą czekoladową

Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.


Zapraszam!




Sernik wiedeński


Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego (3-krotnie mielony lub wiaderkowy np. Piątnica, Wieluń)
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu)
  • 3 garści rodzynek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • czekoladowe gwiazdki lub inne dekoracje

Wykonanie:

Żelazną zasadą każdego sernika są produkty w temperaturze pokojowej, zatem wyciągnijmy je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem.


W dużej misce umieszczamy jajka i cukier, miksujemy aż się połączą, niezbyt długo. Następnie dodajemy ser, po kilka łyżek, ciągle miksując.



Sernik z rodzynkami

Na koniec dodajemy ekstrakt, mąkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy.


Do silikonowej tortownicy (polecam te z ceramicznym spodem) wlewamy naszą masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zmniejszamy temperaturę do około 150 st. i pieczemy przynajmniej godzinę. Maksymalnie 1,5 godziny.




Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy, dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i masła, roztopionych na parze (miskę układamy nad naczyniem z gorącą wodą, tak aby spód nie dotykał wody). Na koniec układamy czekoladowe dekoracje i pozostawiamy do zastygnięcia.


Smacznego!