Piernikowe ciasto z żurawiną

Witajcie!

Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-)

Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej.

Piernik z żurawiną

Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik.

Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.

Zapraszam!

Piernikowe ciasto z żurawiną


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 75 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 180 g cukru pudru 
  • 200 g śmietany 18% 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki przyprawy do piernika 
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 120 g świeżej lub suszonej żurawiny 
  • 1 łyżka kakao 
  • odrobina mleka 

Wykonanie:

Olej, jajka, śmietanę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu.

Dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki, ciągle mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.

Ciasto z żurawiną

Na koniec dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową.

Ciastem wypełniamy foremkę. Ja użyłam foremki w kształcie śnieżynki o średnicy ok. 17 cm. Z takiej ilości ciasta otrzymałam 3 śnieżynki.

Możecie również upiec ciasto w keksówce czy większej foremce.

Piernikowe ciasto z żurawiną

Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka, podaję czas pieczenia w formie, której używałam). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!