Kardamonki czyli świąteczne ciasteczka kardamonowe

Dzień dobry!

Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych ciasteczek kardamonowych... są cynamonowe, imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie kardamon.


Nieco niedoceniana przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka!


I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy.



Kardamonowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają herbatniki i oczywiście mają piękny kardamonowy smak i zapach!


Jeśli tylko jesteście fanami kardamonu, musicie je przygotować! :-)


Zapraszam!



Kardamonki czyli świąteczne ciasteczka kardamonowe


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonego kardamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodajemy nieco więcej mąki.

Następnie ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. z lodówki wyciągamy kawałek ciasta (reszta ciasta powinna się dalej chłodzić), wałkujemy na ok. 5 mm grubości, wycinamy ciasteczka i pieczemy je do 15 minut, aż się zarumienią (czas pieczenia uzależniony od piekarnika, podaję Wam czas w jakim ja piekłam). Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania ciasta :-).



Kardamonowe ciastka


Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.


Idealnie smakują z kawą.


Smacznego!