Blok mleczny z żurawiną

Witajcie!

Czy blok mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak!


Dużo wanilii, świeża żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna).



Blok mleczny z żurawiną


Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).


Zapraszam!




Blok mleczny z żurawiną


Składniki:
  • 550 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 laska wanilii
  • 3 garści świeżej żurawiny, zamrożonej

Wykonanie:

Masło drobno kroimy, roztapiamy w rondelku, przelewamy do większego naczynia.


Dodajemy cukier i wodę, dokładnie mieszamy. Następnie mleko w proszku, ziarenka z laski wanilii, mieszamy.


Silikonową keksówkę zaczynamy napełniać masą, najlepiej podzielmy masę na mniej więcej 4 części.


Najpierw nakładamy 1/4 masy, ugniatamy, posypujemy garścią żurawiny, nakładamy kolejną część masy, żurawinę, aż do wyczerpania składników.



Blok mleczny z żurawiną

Dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Keksówkę owijamy folą spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Przed podaniem kroimy w plastry.


Smacznego!