Pomarańczowe francuskie tosty

Dzień dobry!

Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...


Mnie przyjemność oglądania spadających płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.


A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-)



Tosty francuskie na słodko


Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem.


Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).


Zapraszam!



Pomarańczowe francuskie tosty


Składniki:
  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z ok. 2-3 pomarańczy
  • cząstki pomarańczy i cynamon do dekoracji

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie z miodem i cynamonem. W masie jajecznej zanurzamy kromki chleba, na kilka minut aby dokładnie nasiąkły.

Smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.



Tosty francuskie z pomarańczami

Tosty układamy na talerzu, najlepiej nieco bardziej głębokim i zalewamy sokiem pomarańczowym (można go podgrzać przed dodaniem), posypujemy dodatkową porcją cynamonu, układamy cząstki pomarańczy.



Tosty z pomarańczami


Polecam kawę słodzoną miodem jako dodatek do tego słonecznego dania.


Smacznego!