Mocno waniliowe muffinki żurawinowe

Dzień dobry!

Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).


Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią.



Muffinki żurawinowe

Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.


Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.


Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.


Zapraszam!





Mocno waniliowe muffinki żurawinowe


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)
  • 2 laski wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 180 g świeżej żurawiny (ostatecznie może być suszona)

  • cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady do dekoracji

Wykonanie:
Przygotowanie muffinek jest niezmiernie proste.

Do masła dodajemy cukier i ziarenka wyciągnięte z wanilii (rozcinamy laski na połówki i wyciągamy ziarenka nożem) i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka i szczyptę soli.


Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, przesiewamy do naczynia z masą maślaną, dodajemy również mleko i mieszamy.



Muffiny z żurawiną

Na sam koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 30 minut, jednak warto sprawdzać patyczkiem, aż będzie suchy, każdy piekarnik jest inny i zapewne dlatego u mnie piekły się nieco dłużej niż standardowo. 



Muffinki żurawinowe

Po ostudzeniu możemy je udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą z białej czekolady. Nie od dzisiaj wiadomo, że żurawina i biała czekolada to świetny duet :-).


Smacznego!