Risotto dyniowo-grzybowe

Dzień dobry!

Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu.

Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni.

Risotto z dynią

Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido.

Zapraszam!


Risotto dyniowo-grzybowe


Składniki:
  • 200 g ryżu arborio
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 200 g dyni (obranej i pokrojonej w małą kostkę)
  • 100 ml białego wina 
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • kilka listków szałwii
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 100 g twardego dojrzewającego sera (startego, np. Grana padano)
  • kilka łyżek masła

Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno posiekać.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z szałwią, lekko szklimy, wrzucamy ryż, grzyby i dodajemy wino.

Przez kilka minut dusimy, aż wino się zredukuje.

Następnie dodajemy stopniowo bulion, ciągle gotujemy, co jakiś czas mieszamy. 

Risotto grzybowe

Kiedy ryż zacznie mięknąć dodajemy dynię, jeśli będzie bardzo drobno pokrojona nie będzie potrzebowała długiego gotowania.

W momencie gdy ryż już całkowicie przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy starty ser i kilka łyżek masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Wyciągamy cynamon.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!