Purée z dyni

Dzień dobry!

Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni

Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie. 

Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor. 

Dynia po upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.

Jak przygotować purée dyniowe

Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).

Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. 

Zapraszam! 

Purée z dyni


Składniki:
  • 1 dynia Hokkaido (lub taka jaką lubisz)
  • naczynie żaroodporne z zamknięciem 
  • opcjonalnie odrobina wody

Wykonanie:
Dynię Hokkaido dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i wydrążamy z nasionek i włókien.
Kroimy na drobne kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie podlewamy minimalną ilością wody), przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 180 st.

Jak przygotować purée z dyni

Upieczoną i miękką dynię studzimy i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.

Dynię można również ugotować w niewielkiej ilości wody, również do miękkości, a następnie zblendować.

Smacznego!