Korzenny sernik dyniowy

Dzień dobry!

Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!


Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.



Korzenny sernik z dynią

Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).


Zapraszam!


Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.


Korzenny sernik dyniowy


Składniki:
  • 750 g tłustego twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 190 g cukru
  • 425 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do dyni




Wykonanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyciągnij je 2 godziny przed pieczeniem.


Jajka, żółtka, sok z cytryny, mąkę, cukier i przyprawę dokładnie zmiksuj, następnie dodaj puree z dyni i ponownie dokładnie połącz.


Następnie dodawaj stopniowo ser, ciągle miksując, aż masa będzie jednolita i gładka.


Masę serową wylej na podpieczony spód.



Korzenny sernik z dynią

Akurat ten sernik postanowiłam upiec razem z parą wodną, czyli na spodzie piekarnika położyłam zamknięcie od naczynia żaroodpornego wypełnione gorącą wodą.


Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st., a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. i pieczemy go nieco ponad godzinę.


Masa powinna być zwarta, ale nie sprawdzajcie jej patyczkiem, ten sposób się niestety nie sprawdza przy sernikach.


Upieczony sernik studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.



Korzenny sernik z dynią

Można go udekorować bitą śmietaną i posypać odrobiną przyprawy do dyni.


Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.


Smacznego!