Gulasz z dyni i ciecierzycy

Dzień dobry!

Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).


Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?


Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami.



Gulasz z dyni

Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.


Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).


Danie inspirowane przepisem Agaty Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.


Zapraszam!



Gulasz z dyni i ciecierzycy


Składniki:
  • 200 g ciecierzycy (waga suchej)
  • 500 g dyni
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • ok. 100 ml bulionu
  • 200 g kiełbasy (jaką lubicie, u mnie podwawelska)
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, oregano, rozmaryn (zioła minimum po 1 łyżce)


Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem dania ciecierzycę należy zalać wodą i pozostawić na całą noc (chyba, że skorzystacie z gotowanej z puszki). Następnie po moczeniu gotujemy ją do miękkości, czyli około godziny.


Cebule siekamy w piórka, czosnek rozdrabniamy. Cebulę razem z ziołami smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku.


Marchewki i dynię obieramy, marchewkę kroimy w plasterki, a dynię w dużą kostkę.


Do cebuli dodajemy kolejno marchew, czosnek, dynię, podlewamy bulionem, dodajemy pomidory i kiełbasę pokrojoną w plastry.



Gulasz z ciecierzycą

Nasze danie jednogarnkowe dusimy, aż dynia zmięknie, jeśli zbyt długo będziemy ją gotować, to jej kawałki rozpadną się, jednak ma to plus - powstanie gęsty, naturalny sos.


Na koniec gulasz doprawiamy solą, pieprzem, miodem, opcjonalnie odrobiną chili.


Smacznego!