Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Dzień dobry!

Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami.



Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.


Nie pożałujecie! :-)


Przepis pochodzi z Moich Wypieków.



Ucierane ciasto z owocami i kruszonką


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła 
  • szczypta soli 
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 600 g dowolnych owoców (u mnie śliwki)

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru


Wykonanie:
Aby zminimalizować ryzyko zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Pracę rozpoczynamy od utarcia masła, dodajemy stopniowo cukier, szczyptę soli, a następnie jajka.


Wszystkie składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników, mieszamy ręcznie, łyżką lub szpatułką.


Masę wylewamy na formę, ja użyłam tortownicy ok. 23 cm średnicy.



Ucierane ciasto z owocami

Owoce, u mnie śliwki, dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście, rozcięciem do góry, możemy lekko docisnąć.


Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i dokładnie pokrywamy nią ciasto i owoce.


Ciasto wstawiamy do pikarnika rozgrzanego do 175 st. i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Na koniec możecie zrumienić kruszonkę górną grzałką.


Smacznego!