wtorek, 24 września 2013

Sernik z herbatą matcha

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z japońską herbatą matcha, którzy przygotowałam z okazji roku blogowania (13.09), w końcu była to dla mnie specjalna okazja, ale o tym napiszę w innym wpisie :-).


Sernik ma piękny zielony kolor, przy 2 łyżeczkach matchy aromat zielonej herbaty jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej.



Sernik z japońską herbatą matcha

Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą.


Zapraszam!



Sernik z herbatą matcha


Składniki:
Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego, najlepiej tłusty, wtedy sernik będzie zwarty
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżeczki matchy
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)

Masa śmietanowa:
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/4 szklanki cukru


Wykonanie:

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sernika powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyciągnij je ok. 2 godziny przed pieczeniem.

Najpierw zagniatamy kruche ciasto na spód sernika, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim spód tortownicy o sredny 23 cm.



Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 st. Następnie studzimy.

Jajka, masło, budyń, herbatę (przesiejcie ją przez sitko, gdyby miała grudki) i cukier miksujemy razem, następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy, ma powstać kremowa, gładka, gęsta masa. 

Masę serową wykładamy na przestudzony spód i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około godzinę. Lekko studzimy.


Śmietanę i cukier dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch naszego sernika, wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem do ok. 200 st. i pieczemy 15 minut, aż polewa śmietanowa się zetnie i będzie lśniąca.




Sernik najlepiej smakuje schłodzony.


Smacznego!