Orientalny ketchup z mango

Dzień dobry!

Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami).



Domowy ketchup orientalny

Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).


Zapraszam!


Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory".



Orientalny ketchup z mango


Składniki:
  • 2 mango (dojrzałe)
  • 1,5 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru (lub 6 cm kawałek świeżego)
  • 2 czerwone papryczki chili
  •  2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub 2 kawałki świeżej)
  • 8 listków limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sól


Wykonanie:
Mango i pomidory dokładnie myjemy. Mango obiedamy ze skórki, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy drobno. Z pomidorów usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. 


Z chili usuwamy szypułki i grubo kroimy pozostałą papryczkę. Jeśli posiadamy świeżą trawę cytrynową i imbir, to myjemy je i drobno kroimy.



Ketchup z mango

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego posiekany czosnek, imbir (jeśli jest świeży), trawę cytrynową i chili. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Lekko solimy.


Ketchup gotujemy około godziny, na małym ogniu, aż pomidory i mango się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.




Masę przecieramy przez sitko i ponownie odparowujemy do ulubionej konsystencji. 


Gotowy ketchup wlewamy do słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem.


Smacznego!