Jak przygotować idealne jajko w koszulce?

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.



Jajko w koszulce

Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.




Co będzie nam potrzebne:

  • garnek
  • folia spożywcza
  • kokilka lub inne małe naczynie
  • oliwa z oliwek
  • jajka :-)
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.

Kokilkę wypełniamy folią spożywczą, smarujemy ją delikatnie oliwą (folię :-) ), tam gdzie będzie się stykać z jajkiem. Do folii delikatnie wbijamy jajko, zbieramy rogi folii do góry i ściskamy tuż nad jajkiem, tak aby usunąć powietrze z wewnątrz powstałej sakiewki.


Nastepnie folię nad palcem wygładzamy, skręcamy odrobinę tuż nad jajkiem i wiążemy węzełek, który zsuwamy tuż nad jajko.


Tak przygotowane jajka wkładamy go lekko gotującej się wody na około 3 minuty. Białko musi być całkowicie ścięte, a żółtko płynne.



Jak zrobić jajko w koszulce

Następnie ugotowane jajka wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, później ponownie je podgrzewamy w ciepłej wodzie - ten etap pominęłam i od razu podawałam jajka, jednak jeśli chcecie, możecie go wypróbować.


Następnie rozcinamy folię i wyciągamy z niej jajko.



Sposób na jajko w koszulce

Ja je ułożyłam na liściach szpinaku skropionych zredukowanym octem balsamicznym i pomidorkach. Jajko na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Mam nadzieję, że ten sposób wyda się Wam łatwiejszy niż wbijanie jajka do gotującej się wody z octem (drugi sposób na przygotowanie jajka w koszulce) i że wykorzystacie go do przygotowania pysznego śniadania.


Pomysł przygotowania jajka w ten sposób podpatrzyłam w MasterChef Australia:Master Class.




Pozdrawiam i życzę smacznego!