Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy

Dzień dobry!

Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.


Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.



Chutnej pomidorowo brzoskwiniowy

Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.


Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.


Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.


Zapraszam!



Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy


Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)
  • 700 g brzoskwiń 
  • 3 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 2 czerwone cebule
  • nasiona z 4 gwiazdek anyżu
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml octu jabłkowego
  • sól
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:
Zarówno pomidory jak i brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, z pomidorów dodatkowo usuwamy nasady szypułek. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Pomidory i brzoskwinie kroimy w średnią kostkę.



Anyż gwiaździsty

Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy i na odrobinie oliwy podsmażamy w garnku razem z anyżem.


Dodajemy pozostałe składniki, również przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu, kawałki warzyw i owoców powinny się rozpaść, a płyn odparować. Co jakiś czas mieszamy.



Chutney z pomidorów i brzoskwiń

Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry dnem.


Smacznego!