Najprostszy sos szpinakowy z serem

Witajcie!

Kiedyś nie jadłam szpinaku...


Wiąże się to z pewną krótką historią ;-).


Wiele lat temu byłam na koncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich mięso lub kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się szpinakiem.


Oczywiście ich nie zjadłam i wracałam głodna ;-).


Drugie podejście do szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-).


Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola.



Sos szpinakowy do makaronu

Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!


Zapraszam!



Najprostszy sos szpinakowy z serem


Składniki:
  • 200 g szpinaku (mrożony lub świeży poszatkowany)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek, na niewielkiej ilości masła, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje woda.


Następnie dodajemy śmietanę, pokruszony ser i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, na koniec doprawiamy.



Sos ze szpinaku do makaronu

Sos podajemy np. z makaronem penne - ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, dodajemy sos, dokładnie mieszamy.


Przed podaniem, na talerzu, posypujemy gorgonzolą.


Smacznego!