Najlepsze domowe lody czekoladowe, bez mieszania, bez maszynki

Witajcie! 


Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania.

Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-).

Spróbujecie?

Lody bez maszynki

Zapraszam!

Najlepsze domowe lody czekoladowe


Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody oraz stopniowo czekoladę. Miksujemy aż masa będzie gęsta i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.


Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.


Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.


Dobrze smakują z owocami leśnymi.


Smacznego!