Konfitura jagodowa

Witajcie!

Któż z nas nie lubi domowych konfitur?


Ja je bardzo lubię i mimo iż moją ulubioną zawsze będzie truskawkowa, to czasem kuszę się na inne smaki jak np. wiśniowy, czy właśnie jagodowy.


Jak zauważycie w przepisie, konfitury są proste do zrobienia, więc zachęcam gorąco! Miło jest zimą otworzyć słoiczek własnego, domowego przetworu, w którym zamknęliśmy trochę lata.


Zapraszam!



Konfitura jagodowa


Składniki:
  • 500 g jagód
  • 100 g cukru (lub więcej)

Wykonanie:
Konfitury wbrew pozorom są bardzo proste do wykonania, mimo iż ciut czasochłonne.

Jagody dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek, dodajemy do nich cukier i smażymy w garnku, aż uzyskają zadowalającą nas konsystencję.


Ja lubę gęste, więc smażę je dość długo.



Konfitura z jagód

Pamiętajcie, że rozgrzana konfitura zawsze jest rzadsza, a po ostygnięciu gęstnieje, więc lepiej, aby była nieco lejąca się.


Następnie konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.


Smacznego!