Drugie śniadanie z Fitellą #11 Karmelizowane brzoskwinie z lodami

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne karmelizowane brzoskwinie (i nektarynki) z dodatkiem lodów i musli.


Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu.



Brzoskwinie z lodami

Skarmelizowane owoce z miodem i cynamonem, kulka zimnych lodów i chrupiące musli.


To nie może smakować źle :-).


Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ.


Zapraszam!



Karmelizowane brzoskwinie z lodami


Składniki:
  • 3 brzoskwinie lub nektarynki (u mnie 2 nektaryny i 1 brzoskwinia, najlepiej twarde)
  • kilka łyżek miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
  • lody (na zdjęciu lody malaga)
  • musli Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik (może być również dowolne inne)

Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 8 części.


Na patelni rozgrzewamy miód, układamy na nim cząstki owoców, posypujemy cynamonem i karmelizujemy przez kilkanaście minut (miód powinien ściemnieć, ale się nie spalić, a owoce lekko zbrązowieć i zmięknąć).




Gotowe owoce układamy na talerzu, dodajemy kulkę lodów i posypujemy musli.


Można również jeść na zimno, na wynos np. z jogurtem naturalnym zamiast lodów.




Smacznego!



Wartości odżywcze i energetyczne w 100 g suchego produktu Fitella


Wartość energetyczna : 364 kcal
Białko : 8,4 g
Węglowodany : 64,6 g
w tym cukry : 13,5 g
Tłuszcz : 6,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,3 g
Błonnik : 6,9 g
Sód : 0,39 g