Domowe pianki marshmallow

Witajcie!

Kto lubi pianki marshmallow ręka do góry!


A kto nie lubi chemii w nich zawartej? :-)



Pianki marshmallow

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.


Ciekawi? :-)


Zapraszam!


Inspiracja AllRecipes.



Domowe pianki marshmallow


Składniki:
  • 125 g cukru pudru 
  • 400 g drobnego cukru 
  • 300 ml wody 
  • 1 łyżka Golden Syrup
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 2 białka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy

Wykonanie: Do rondelka wlewamy 175 ml wody, dodajemy drobny cukier i gotujemy, aż roztwór osiągnie temperaturę 130 stopni lub upuszczona kropla do zimnej wody zastygnie w niej.

Pozostałą wodę wlewamy do miski, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.


Do gotowego syropu energicznie, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy żelatynę i odstawiamy na bok.


Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce, a następnie powoli dodajemy nasz syrop, ciągle miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i odrobinę barwnika.



Pianki marshmallow

Foremkę obficie posypujemy cukrem pudrem, wlewamy do niej masę i pozostawiamy na 8 godzin w lodówce.


Następnie wierzch pianki oprószamy cukrem pudrem i wycinamy pożądane kształty.


Smacznego!


Zapewne padnie pytanie czy można je zapiekać nad ogniem. Ja sprawdzałam jedynie zaplaniczką i się lekko przypalały i miękły, więc raczej to normalna reakcja, jednak nad ogniem nie próbowałam.