Ciasto drożdżowe z owocami

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy. 

A owoce? Możecie użyć truskawek, malin, jeżyn, śliwek, jabłek - każdego sezonowego czy ulubionego owocu.

Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, ale bardzo udanym eksperymentem.

Zapraszam!

Wilgotne ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami


Składniki:

Ciasto: 
  • ok. 500 g mąki pszennej 
  • 140 g cukru 
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 100 g masła (roztopione i przestudzone) 
  • 35 g świeżych drożdży (lub równowartość suchych) 
  • 2 jajka (rozmiar L) 

Kruszonka: 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 60 g masła 

  • owoce - u mnie kilka garści truskawek

Wykonanie:

Z drożdży przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy do nich kilka łyżek cukru i mąki oraz niewielką ilość mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.

Następnie zaczyn mieszamy z jajkami, masłem, cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie musi odchodzić od dłoni. Ciasto posypujemy mąką, zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż podwoi objętość. 

Gotowe przelewamy do formy (długiej keksówki), posypujemy owocami, można je lekko wcisnąć w ciasto i posypujemy kruszonką (zagniatamy dokładnie mąkę, cukier i masło).

Pieczemy w 180 st. około 40 minut, do suchego patyczka.

Proste ciasto drożdżowe

Proste ciasto drożdżowe z owocami
Smacznego!