Burgery rybne (z łososiem)

Dzień dobry!

Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.


Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia.



Burgery rybne

Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał w dziesiątkę.


Dawno Mąż tak nie chwalił obiadu :-).


Zapraszam!



Burgery rybne (z łososiem)


Składniki:

Burger:
  • 400 g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • bułka tarta (lub namoczona w mleku czerstwa bułka)
  • sól, pieprz

Sos:
  • śmietana, majonez (1:1)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

  • dodatki (u mnie pomidor, ogórek kiszony, rukola)
  • domowe bułeczki (przepis pojawi się w oddzielnym poście)

Wykonanie:
Z łososia usuwamy skórkę i bardzo drobno kroimy pozostałe mięso, w kostkę.


Z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny ścieramy skórkę na małych oczkach i dodajemy do łososia.


Dodajemy również jajko, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być zwarta.


Na rozgrzanym oleju smażymy uformowane dłońmi burgery. Każdy po włożeniu do bułki skrapiamy sokiem z cytryny.



Burgery rybne

Aby przygotować sos mieszamy majonez i śmietanę w stosunku 1:1, dodajemy łyżkę soku z cytryny i przyprawy.


Przekrojone bułeczki smakrujemy sosem, układamy rukolę, burgera z łososia, ogórki, pomidory, polewamy sosem i nakładamy drugą połówkę bułki. Abu burger się nie rozpadał w trakcie jedzenia, wbijamy w niego patyczek do szaszłyków.


Smacznego!