Akademia Smaku Siemens - Food pairing - relacja

Witajcie!

Niedawno miałam okazję już drugi raz brać udział w warsztatach Akademii Smaku Siemens (relację z pierwszego spotkania znajdziecie tutaj), tym razem spotkanie było poświęcone food pairing, czyli sztuce łączenia smaków.




Spotkanie rozpoczęło się małym wykładem poprowadzonym przez Rafała Hreczaniuka Szefa Kuchni restauracji Tamka43 oraz jego zastępcy.






Prelekcja była również małym testem połączeń smakowych, ale nie tylko :

  • karczochy + białe wino = dość niesmaczne, ciężko dobrać wino do karczochów,
  • rabarbar + cukier fiołkowy = super smak,
  • przy zatkanym nosie nie czujemy, że mamy w ustach cukier cynamonowy, czujemy tylko słodycz,
  • a białe wino, które zabarwimy na czerwono, nigdy nie będzie smakować jak prawdziwe czerwone wino :-).

Następnie przeszliśmy do gotowania, w dość ogromnej grupie, więc niestety część osób się tylko przyglądała, mi i Adamowi przypadł do zrobienia ryż do risotto (tak, to była jedyna rzecz, którą robiłam :-) ).



Fot. Organizator.



W sumie mieliśmy okazję spróbować 6 potraw, w których były zawarte różne ciekawe połączenia smakowe. Między innymi morele i kurki (bardzo ciekawe i smaczne), risotto z kalafiorem i czekoladą (dość zwykłe, czekolada była za mało wyraźna jak dla mnie), ser kozi i czekolada (zdecydowanie tak!) czy foie gras z lodami (też pycha!).




Spotkanie jeszcze bardziej uświadomiło mi, jak ważne jest eksperymentowanie i bawienie się w czasie przygotowywania potraw. Fakt, może nie zawsze eksperymenty będą udane, ale poznamy nowe połączenia smakowe i rozszerzymy własne horyzonty.


Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji fotograficznej.



Pozdrawiam!