Sorbet melonowo-ananasowy z piwną nutą

Dzień dobry!

Dzisiaj bardzo słoneczna i gorąca niedziela, więc na taką pogodę idealne są lody.


Lody z piwną nutą.



Sorbet z melona i ananasa

Jakiś czas temu dostałam 3 butelki nowego piwa Książęce Jasne Ryżowe, ku inspiracji do konkursu Książęce Mistrzostwa Smaku, w którym trzeba było przygotować danie, które będzie się idealnie komponować z tym piwem.


Po degustacji i długim namyśle padło na lody, lody z dodatkiem piwa.


Melon i ananas dają im słodycz, piwo lekką goryczkę, co razem daje bardzo fajny efekt orzeźwiający, szczerze, to nie wyobrażam sobie innego letniego dania z dodatkiem piwa.


To jest zdecydowanie idealne, nawet dla osób, które za piwem nie przepadają, ponieważ smak piwa nie przeważa, a daje miły i delikatny aromat.


Zapraszam!



Sorbet melonowo-ananasowy z piwną nutą


Składniki:
  • 1 melon Cantalupa (siatkowy, z pomarańczowym miąższem, dojrzały)
  • 1 świeży ananas (lub ananas w puszce)
  • 250 ml zredukowanego piwa Książęce Jasne Ryżowe*
  • 5 łyżek cukru
* Aby zredukować piwo, gotujemy je na małym ogniu, aż objętość z 500 ml, spadnie do 250 ml. Otrzymany płyn będzie ciemny i nieco bardziej aromatyczny niż piwo przed zredukowaniem, jednak jeśli wolisz delikatniejszy aromat, dodaj 250 ml niezredukowanego piwa.

Wykonanie:
Melona przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, wkładamy go do wysokiego naczynia.


Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, kroimy w drobne kawałki, wrzucamy go do melona.



Sorbet z melonem i ananasem

Owoce dokładnie blendujemy, na jednolitą masę, dodajemy do nich wystudzone piwo, cukier (opcjonalnie można dodać go więcej, jednak taka ilość jest idealna, lody nie są bardzo słodkie i orzeźwiają), dokładnie mieszamy.


Przygotowaną masę na sorbet wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziła, a następnie wlewamy ją do maszyny do lodów i kręcimy około 20 minut, aż zgęstnieje.


Następnie sorbet przekładamy do oddzielnego pojemnika i domrażamy lody jeszcze około 2 godzin.




Podajemy je w obecności szklanki ze schłodzonym piwem.


Na zdjęciach prezentuję dwa sposoby podania - bardziej egzotyczny, w połówkach melona, oraz bardziej elegancki, w kieliszku do szampana, zalane niewielką ilością piwa.




Lody można również wykonać tradycyjną metodą, miksując je co godzinę w czasie mrożenia.


Smacznego!