Sałatka ziemniaczana z cytryną i koperkiem

Cześć!

Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się wokół jedzenia ;-).


Szczerze mówiąc nie ma możliwości, żebym nie znalazła inspiracji na obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu.



Sałatka z ziemniaków

Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera.


Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie!


Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-).


Zapraszam!



Sałatka ziemniaczana z cytryną i koperkiem


Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków (wyszorowanych lub oskrobanych, ja wybieram te najmniejsze)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz  
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • pęczek koperku 
  • kilka plastrów wędzonego łososia 
  • 8 łyżek gęstej śmietany 
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • ocet balsamiczny

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Ważne aby ich nie przegotować, bo będą się rozpadać.


Następnie z soku z cytryny, skórki, oliwy i przypraw robimy sos i dodajemy do garnka z odcedzonymi ziemniakami, dokładnie mieszamy potrząsając garnkiem. Na koniec kropimy lekko octem balsamicznym i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.




Do ziemniaków przed podaniem dodajemy koperek, dokładnie mieszamy i wykładamy je na talerz. Pomiędzy nimi układamy róże z łososia. 



Sałatka z ziemniakami i koperkiem

Sałatkę polewamy sosem zrobionym ze śmietany, chrzanu i soku z cytryny.


Smacznego!