Odwrócone ciasto z czereśniami

Witajcie!

Lato w pełni, ciągle mamy do dyspozycji mnóstwo owoców sezonowych, w tym czereśnie.

A jak czereśnie, to moje ulubione ciasto z nimi w roli głównej, czyli odwrócone ciasto!

Ciasto z czereśniami

Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć.

Zapraszam!

Inspirowane przepisem Doroty.


Odwrócone ciasto z czereśniami


Składniki:
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 400 g wydrylowanych czereśni (przekrojone na pół, tyle aby pokryły cały spód formy)

Wykonanie:


Około 2 godziny przed pieczeniem wyciągnij masło i jajka, aby uzyskały temperaturę pokojową.

Masło i cukier umieszczamy w misce i dokładnie ucieramy mikserem, na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle miksując.

Ciasto z czereśniami

Mąkę i proszek przesiewamy i również dodajemy do reszty ciasta. Miksujemy dokładnie.

Wydrylowane czereśnie układamy na spodzie formy, ja lubię piec takie ciasta w dużej, silikonowej formie na tartę. Owoce układamy rozcięciem do spodu formy. Zalewamy ciastem.

Ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st. Do suchego patyczka.

Ciasto z czereśniami

Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odwracamy, tak aby spód był wierzchem. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

W tym wypieku również sprawdzają się śliwki, morele - sprawdzałam ;-).


Smacznego!