Maślane jagodzianki (bułeczki drożdżowe)

Witajcie!

Kto z Was pamięta z dzieciństwa zajadanie się jagodziankami?


Czy to domowymi, czy to kupionymi w cukierni, ważne że bułeczkami drożdżowymi z jagodami!



Bułeczki drożdżowe z jagodami

Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami.


Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)


Zapraszam!


Według przepisu Delfiny Dee Dee.



Maślane jagodzianki


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g masła (dobrej jakości, w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostki)
  • 50 g cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 opakowanie drożdży instant 
  • 2-3 łyżki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • szklanka jagód 
  • cukier puder do posypania jagód 


  • jajko do posmarowania bułeczek
  • pół szklanki cukru pudru, sok z cytryny na lukier

Wykonanie:
Ciasto na nasze jagodzianki warto zacząć robić wieczorem, ponieważ będzie ono wyrastać całą noc.


Do 2-3 łyżek wody dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoją swoją objętość.


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, 2 jajka i szczyptę soli, zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając kolejne jajka. 


Kiedy ciasto zacznie się robić lepkie, zaczynamy dodawać masło, po kilka kostek, ciągle wyrabiając, aż do wyczerpania masła.


Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny, a po tym czasie uderzamy je dłonią, aby opadło, ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na całą noc.


Rano wyciągamy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 1 cm, na blacie podsypanym mąką. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku 7 cm (będą to małe bułeczki, można zatem nieco większe), na środek każdego kawałka wykładamy łyżkę jagód, posypujemy je odrobiną cukru pudru. 



Bułeczki drożdżowe z jagodami

Każdą jagodziankę zaklejamy "w kopertę", dokładnie, aby nadzienie nam nie wypłynęło, a następnie układamy miejscem sklejenia do dołu (w niedużych odległościach od siebie, około 2 cm) i pozostawiamy na 2 godziny (można na blaszce z papierem do pieczenia lub na blacie podsypanym mąką).


Piekarnik rozgrzewamy do ok. 190 st. , wkładamy do niego nasze jagodzianki, każda musi być posmarowana roztrzepanym jajkiem, pieczemy 15 minut, aż się zarumienią.


Wystudzone jagodzianki smarujemy gęstym lukrem.


Smacznego!