Lody bananowe z czekoladą


Cześć!

Mam dzisiaj dla Was pyszne bananowe lody! W końcu lato w pełni (no może nie do końca, latem chyba się grypy nie łapie, a mnie od wczoraj męczy gorączka :( ), więc ody to deser idealny ;-).

Lody bananowe z czekoladą

Lody są puszyste, kremowe, przepełnione bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej czekolady, niebo w gębie!


Zapraszam!



Lody bananowe z czekoladą


Składniki:
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru (lub mniej, w zależności od słodkości bananów)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (to nie jest to samo co aromat!)
  • kilka łyżek groszków czekoladowych

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone, a misa maszyny do lodów mrożona minimum 24 godziny.


Z bananów, soku z cytryny i mleka robimy koktajl bananowy za pomocą blendera.


Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę.



Lody bananowe z czekoladą

Całość łączymy i schładzamy około 30 minut w lodówce.


Przygotowujemy maszynę do lodów, włączamy aby mieszadło kręciło się, wlewamy naszą masę i kręcimy lody około 20 minut, aż będą bardzo gęste, w połowie kręcenia dodajemy groszki czekoladowe.


Jeśli lubisz lody typu soft, możesz je zjeść od razu, a jeśli nie, wystarczy je domrozić w oddzielnym naczyniu, około godzinę.



Lody z bananami

Lody można również wykonać bez maszyny, ale wtedy w czasie mrożenia, trzeba je miksować co godzinę, aby uzyskać puszystą masę bez kryształków lodu.


Smacznego!