Kotleciki jaglane z pieczarkowym sosem

Witajcie!

Dzisiaj oprócz relacji z warsztatów mam dla Was przepis na pyszny, sycący obiad.


Kotleciki z kaszy jaglanej, które smakują wybornie.



Kotleciki jaglane

Możecie je podać z sosem pieczarkowym, tak jak ja to zrobiłam, ale jeśli macie ochotę na inny, proszę bardzo :-).


Danie przygotowuje się szybko, nie jest trudne, więc polecam, może macie gdzieś schowaną torebkę kaszy jaglanej? :-)


Zapraszam!



Kotleciki jaglane z pieczarkowym sosem


Składniki:

Kotleciki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki bulionu (ewentualnie posolona woda z odrobiną masła)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu startego na drobnych oczkach
  • bułka tarta
  • 2-3 łyżki tymianku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • odrobina wody

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn i stanie się miękka, następnie ją studzimy.


Do kaszy dodajemy jajka, przyprawy, ser oraz bułkę tartą. Bułki dodajemy tyle, aż masa będzie zwarta.



Sos pieczarkowy

Na rozgrzanym oleju na patelni układamy kotleciki, które formujemy dłońmi, smażymy na złoto.


Aby przygotować sos pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry, wrzucamy do rondelka, solimy i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami płynu spod pieczarek, dodajemy do grzybów i dokładnie mieszamy, gotujemy kilka minut.



Sos pieczarkowy

Smacznego!