Konfitura truskawkowa

Cześć!

Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila.



Przetwory z truskawek

Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem.


Kwintesencja sezonu truskawkowego zamknięta w małym słoiczku, który będzie cieszył nasze podniebienia w trakcie zimy :-).


Zapraszam!



Konfitura truskawkowa


Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy (ostatnio czytając Ćwierczakiewiczową dowiedziałam się, że za jej czasów truskawki myto alkoholem :D) i usuwamy szypułki.


Duże truskawki kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki, a najmniejsze zostawiamy całe.


Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy pod przykryciem na około pół godziny.



Konfitura z truskawek

Następnie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy podgrzewać naszą konfiturę, kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Kropla konfitury upuszczona na talerz nie powinna się rozpływać. Co jakiś czas mieszamy konfiturę, aby się nie przypaliła.



Konfitura z truskawek

Smażenie u mnie trwało około 1 godziny. Gotową, gorącą konfiturę wkładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, studzimy. Z 1 kg truskawek otrzymacie około 2 słoiczki gęstej konfitury.


Smacznego!