Kompot z jabłek i czereśni

Witam!

Kompot, niby prosta rzecz, niby można robić bez przepisu, ale czasem brakuje pomysłów prawda?



Kompot z jabłek i czereśni

Zatem dzisiaj prosty przepis na smaczny kompot, czy to do obiadu, czy to do chłodzenia się w gorący dzień.


Zapraszam!



Kompot z jabłek i czereśni


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 2 garści czereśni
  • 1,5 l wody
  • laska cynamonu
  • kilka łyżek miodu

Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne (obieramy ze skórki, jeśli chcemy wykorzystać je później na mus), z czereśni usuwamy szypułki.


Owoce wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1,5 l wody, wrzucamy laskę cynamonu.



Kompot z jabłek i czereśni

Gotujemy 30 minut, na koniec odsączamy z owoców, dodajemy miód, chłodzimy.


Smacznego!