Akademia Smaku Siemens - Food design. Wysmakowane piękno - relacja

Witajcie!

W zeszłym tygodniu dzięki Magdzie z Crust and dust miałam okazję uczestniczyć w pierwszym spotkaniu z serii Akademia Smaku Siemens.




Projekt ruszył 19 czerwca w Warszawie w Centrum Domowych Inspiracji czyli show-room'ie marki Siemens.


Akademia Smaku to ekskluzywne spotkania z pasją, odpowiedź na niezaspokojone potrzeby osób, które kochają gotować, chcą rozwijać swoją pasję - czyli spotkania idealne dla mnie! ;-)




Fot. Anna Smaczne Ujęcie

Fot. Anna Smaczne Ujęcie

Spotkań na chwilę obecną zaplanowanych jest 10, poruszana będzie między innymi tematyka kawy, wina, deserów, nawet dekoracji stołu.




Pierwsze warsztaty dotyczyły Food design - czyli bawienia się formą prezentacji potrawy na talerzu, którą przybliżyła nam Paulina Kalińska, stylistka potraw.


Krótką prezentacją wprowadziła nas w temat, a następnie przeszliśmy do praktyki, ponieważ mieliśmy aż 4 dania do dyspozycji. Oczywiście najpierw trzeba było je ugotować ;-). Po szybkim losowaniu stanowisk zabraliśmy się do pracy pod okiem Konrada Birka, szefa kuchni w restauracji Sowa i przyjaciele.


Do przygotowania mieliśmy 4 daniowe menu składające się z :


przystawki - krewetki królewskie w sosie tajskim z mleka kokosowego,







zupy - chłodnik z melona z imbirem i szynką parmeńską,






dania głównego - pikantna pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce, podana z gruszkami w tokaju,






deseru - gruszka w przyprawach korzennych, podana z sosem karmelowym.






Dania przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Wszystkie były tak pyszne, że jak tylko znajdę dobrej jakości składniki (krewetki i kaczkę) to je przygotuję. Kaczka z gruszkami - poezja ;-).


Atmosfera była bardzo miła, można było zarówno popracować w fajnym zespole, porozmawiać o tematach kulinarnych, ale nie tylko i oczywiście w miłym towarzystwie to wszystko zjeść :-).


Pozdrawiam!