środa, 31 lipca 2013

Kotleciki jaglane z pieczarkowym sosem

Witajcie!

Dzisiaj oprócz relacji z warsztatów mam dla Was przepis na pyszny, sycący obiad.


Kotleciki z kaszy jaglanej, które smakują wybornie.



Kotleciki jaglane

Możecie je podać z sosem pieczarkowym, tak jak ja to zrobiłam, ale jeśli macie ochotę na inny, proszę bardzo :-).


Danie przygotowuje się szybko, nie jest trudne, więc polecam, może macie gdzieś schowaną torebkę kaszy jaglanej? :-)


Zapraszam!



Warsztaty Ketchup Gourmand

Witajcie!

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach "Ketchup Gourmand" organizowanych pod patronatem marki Pudliszki. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowywaliśmy ciekawe i inspirujące dania z użyciem ketchupu.


Warsztaty odbyły się w studiu CookUp, które od dawna miałam ochotę odwiedzić. Niestety ciut trudno tam trafić, z powodu braku jakichkolwiek drogowskazów czy reklam przy głównej ulicy, ale błądzenie po okolicy zostało wynagrodzone :-).





wtorek, 30 lipca 2013

Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami)

Witajcie!

Jak część z Was wie, właśnie trwa konkurs Almette, w którym można wygrać kulinarną wycieczkę do Toskanii lub warsztaty fotograficzne z Beatą Lipov, a ja i do Toskanii i do fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-)


Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody!



Lody malaga


Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).


Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie.


Zapraszam!


niedziela, 28 lipca 2013

Sorbet melonowo-ananasowy z piwną nutą

Dzień dobry!

Dzisiaj bardzo słoneczna i gorąca niedziela, więc na taką pogodę idealne są lody.


Lody z piwną nutą.



Sorbet z melona i ananasa

Jakiś czas temu dostałam 3 butelki nowego piwa Książęce Jasne Ryżowe, ku inspiracji do konkursu Książęce Mistrzostwa Smaku, w którym trzeba było przygotować danie, które będzie się idealnie komponować z tym piwem.


Po degustacji i długim namyśle padło na lody, lody z dodatkiem piwa.


Melon i ananas dają im słodycz, piwo lekką goryczkę, co razem daje bardzo fajny efekt orzeźwiający, szczerze, to nie wyobrażam sobie innego letniego dania z dodatkiem piwa.


To jest zdecydowanie idealne, nawet dla osób, które za piwem nie przepadają, ponieważ smak piwa nie przeważa, a daje miły i delikatny aromat.


Zapraszam!



sobota, 27 lipca 2013

Maślane jagodzianki (bułeczki drożdżowe)

Witajcie!

Kto z Was pamięta z dzieciństwa zajadanie się jagodziankami?


Czy to domowymi, czy to kupionymi w cukierni, ważne że bułeczkami drożdżowymi z jagodami!



Bułeczki drożdżowe z jagodami

Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami.


Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)


Zapraszam!


Według przepisu Delfiny Dee Dee.



środa, 24 lipca 2013

Akademia Smaku Siemens - Food design. Wysmakowane piękno - relacja

Witajcie!

W zeszłym tygodniu dzięki Magdzie z Crust and dust miałam okazję uczestniczyć w pierwszym spotkaniu z serii Akademia Smaku Siemens.




Projekt ruszył 19 czerwca w Warszawie w Centrum Domowych Inspiracji czyli show-room'ie marki Siemens.


Akademia Smaku to ekskluzywne spotkania z pasją, odpowiedź na niezaspokojone potrzeby osób, które kochają gotować, chcą rozwijać swoją pasję - czyli spotkania idealne dla mnie! ;-)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Odwrócone ciasto z czereśniami

Witajcie!

Lato w pełni, ciągle mamy do dyspozycji mnóstwo owoców sezonowych, w tym czereśnie.

A jak czereśnie, to moje ulubione ciasto z nimi w roli głównej, czyli odwrócone ciasto!

Ciasto z czereśniami

Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć.

Zapraszam!

Inspirowane przepisem Doroty.


niedziela, 21 lipca 2013

Tort pomarańczowy z winną galaretką i orange curd oraz recenzja wina musującego Burnarj Semiseco

Witajcie!

Każdy kto zaczyna przygodę z winami sięga po te słodkie. 


Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne. 


Dziś chcemy krótko opowiedzieć o winie które niedawno mieliśmy okazję spróbować. 






sobota, 20 lipca 2013

Lody bananowe z czekoladą


Cześć!

Mam dzisiaj dla Was pyszne bananowe lody! W końcu lato w pełni (no może nie do końca, latem chyba się grypy nie łapie, a mnie od wczoraj męczy gorączka :( ), więc ody to deser idealny ;-).

Lody bananowe z czekoladą

Lody są puszyste, kremowe, przepełnione bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej czekolady, niebo w gębie!


Zapraszam!



środa, 17 lipca 2013

Murzynek z wiśniami i czereśniami

Dzień dobry!

Kto ma ochotę na murzynka? ;-)


Mam na myśli ciasto! ;-)


Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne.



Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół.


Zapraszam!


Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty.



wtorek, 16 lipca 2013

Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym

Witajcie!

Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam!


Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-)



Sos pomidorowy z bakłażanem

Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować!


Zapraszam!


Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.



poniedziałek, 15 lipca 2013

Muffinki z jagodami

Witajcie!

Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!


Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-).



Muffinki z jagodami

Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)


Zapraszam!



niedziela, 14 lipca 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #10 Drożdżowe muffiny z wiśniami

Cześć!

Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł!



Drożdżowe muffinki z wiśniami

Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli, bardzo smaczne i pożywne połączenie. Polecam!


Pozostałe pomysły na drugie śniadanie z Fitellą znajdziesz TUTAJ.


Zapraszam!

sobota, 13 lipca 2013

Mrożona kawa lawendowa

Witajcie!

Miało być pięknie i ciepło, jest deszcz, ale to nic nie szkodzi!


Akurat przygotujecie kawę, zamrozicie i będzie w sam raz na gorący dzień.


Kawa dzisiaj z nietypowym dodatkiem (podpatrzyłam u Klaudyny).



Lawendowa kawa mrożona

Kawa ma delikatny aromat lawendy, zdecydowanie nie jest dominujący, jest ciekawym dopełnieniem.


Jeśli nie macie dostępu do lawendy możecie zaparzyć ją z kardamonem, laską cynamonu czy wanilii, każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.


Kiedy nie mam czasu na mrożenie kostek, zaparzam kawę w małej ilości wody, dopełniam zimnym mlekiem i też jest fajnie ;-).


Kostki zamróźcie w ciekawych formach np. serduszkach, na pewno zachwycicie swoich gości kawą w takiej formie.


Zapraszam!



piątek, 12 lipca 2013

Smażone liście szałwii

Witajcie!

Ta przekąska, mimo iż wygląda całkiem niepozornie, może nawet dziwnie, jest bardzo smaczna i jestem pewna, że zaskoczy Wasze podniebienia.



Szałwia i anchois

Nie od dzisiaj wiadomo, że ani za anchois, ani za kaparami nie przepadam, jednak tutaj idealnie pasują do szałwii, a po przygotowaniu możemy się wgryźć w te małe, chrupiące kąski i zachwycać się ich smakiem!


Zapraszam!


Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.

czwartek, 11 lipca 2013

Najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy

Cześć!

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy do makaronu.


Można go zrobić ze świeżych pomidorów, z passaty czy pomidorów w puszce.


Zawsze się udaje i zawsze nam smakuje.


Niezwykle aromatyczny i pyszny!



Sos pomidorowy

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zawsze jakieś pomidory i śmietana się w domu znajdą prawda? ;-)


Zapraszam!



środa, 10 lipca 2013

Lody malinowe

Witajcie!

Jak pewnie zauważyliście na fanpage (pojawiają się na nim materiały, których tu nie zobaczycie, więc warto śledzić ;-)), mamy od kilku dni maszynkę do robienia lodów!


Wkrótce pojawi się obszerniejszy post o korzystaniu z maszyny, ale jeśli się jeszcze zastanawiacie, to nie ma na co czekać, obecnie w Biedronce jest dość tania, a działa dobrze, bo to właśnie tą mamy.



Domowe lody malinowe


Zatem od dzisiaj będą się w większości pojawiać przepisy na lody z użyciem maszyny (ale pamiętajcie, zawsze można je zrobić bez niej, miksować co godzinę) i lody na patyku.

Przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszyny.


Zapraszam!



poniedziałek, 8 lipca 2013

Kompot z jabłek i czereśni

Witam!

Kompot, niby prosta rzecz, niby można robić bez przepisu, ale czasem brakuje pomysłów prawda?



Kompot z jabłek i czereśni

Zatem dzisiaj prosty przepis na smaczny kompot, czy to do obiadu, czy to do chłodzenia się w gorący dzień.


Zapraszam!



niedziela, 7 lipca 2013

Happy fooding na żółto!

Cześć!

Dzisiaj mała relacja fotograficzna z wczorajszego Happy Fooding, który odbył się u Ulli.


Pewnie część z Was nie wie czym jest fooding - są to cykliczne spotkania, które polegają na wspólnym gotowaniu na określony temat lub kolor, tym razem padło na słoneczny żółty!


My przygotowaliśmy trzy rodzaje "lemoniad" - klasyczną cytrynową, pomarańczową i z kwiatów czarnego bzu.


Zapraszam!




sobota, 6 lipca 2013

Tarta z jagodami (borówkami)

Witam Was!

Truskawki się już niestety kończą, z dnia na dzień na straganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinękonfiturę oraz część zamroziłam w całości.


Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas!


Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru.



Tarta z borówkami

Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość.


PS: odnośnie słowa "jagoda" - wiem, że jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-).


Zapraszam!


Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia".



środa, 3 lipca 2013

Knedle z morelami

Witam Was!

Sezon na morele już trwa, uśmiechają się do nas ze straganów na targach, więc nie da się ich zignorować!


Postanowiłam przygotować z nimi owocowe knedle. Moje morele były ogromne, może nie widać tego na zdjęciu, ale po 3 sztukach, byłam już bardzo najedzona ;-).




Przepis pojawia się tutaj również z powodu trwającego konkursu na jednym z blogów. Konkurs dotyczy książki "Droga do Różan".


Oto jej zapowiedź:



„Dworek w Różanach to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która żyje tam szczęśliwie z ojcem, swoją dawną nianią Zuzanną, wśród przyjaciół. Z pasją zajmuje się kwiatowym ogrodem oraz ekologicznymi uprawami. I marzy o założeniu rodziny z Krzysztofem, którego kocha od dawna.

Jednak życie bywa przewrotne – rodzina Boruckich traci ukochane Różany. W Krakowie Zosia zaczyna nowe, zupełnie inne życie. Czy zazna jeszcze radości i szczęścia? Spełni marzenia o miłości? Czy otuchę i wsparcie da jej Krzysztof czy Eryk – przyjaciel, który nie ukrywa, że chciałby być kimś więcej?


Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.”


Przepis pochodzi z powyższej książki.

Zapraszam!

wtorek, 2 lipca 2013

Konfitura truskawkowa

Cześć!

Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila.



Przetwory z truskawek

Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem.


Kwintesencja sezonu truskawkowego zamknięta w małym słoiczku, który będzie cieszył nasze podniebienia w trakcie zimy :-).


Zapraszam!



poniedziałek, 1 lipca 2013

Sałatka ziemniaczana z cytryną i koperkiem

Cześć!

Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się wokół jedzenia ;-).


Szczerze mówiąc nie ma możliwości, żebym nie znalazła inspiracji na obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu.



Sałatka z ziemniaków

Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera.


Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie!


Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-).


Zapraszam!