Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym

Witam Was!

Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi...


Nie ma żadnych tajemnic i szczerze mogę powiedzieć, że to ja najwięcej gotuję i najwięcej dla Was piszę i fotografuję, ale (!) Mateusz również gotuje, również czasem fotografuje (rzadko, bo rzadko, ale jednak!) i również przygotowuje wpisy.


A jak powstało to danie? Powstało ze zwyczajnej, codziennej rozmowy ;-). Nasz niewielki parapet jest cały zajęty roślinami - jest na nim ananas, grudnik (znany bardziej jako kaktus bożonarodzeniowy), fikus, mięta, melisa, bazylia, tymianek, szczypiorek, truskawka i szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy).


A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka?

M. : Z boczkiem...
A. : I suszonymi pomidorami.
M. : Mmm... ;-)

I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-)



Roladki z kurczaka

Zapraszam!



Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 9 plastrów boczku (cienkie)
  • 9 plasterków mozzarelli
  • 9 suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej szałwii
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • odrobinę zimnej wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na 3 części wzdłuż, aby powstały nam 3 plastry z których zrobimy roladki.


Każdy plaster delikatnie rozbijamy tłuczkiem.


Na desce układamy 3 plastry boczku, tak aby każdy lekko zachodził na siebie. Układamy na nim plaster piersi, który oprószamy solą i pieprzem.


Następnie układamy 3 plasterki mozzarelli, 3 pomidory oraz około 5 listków szałwii (układamy na ok. 3/4 długości fileta). Roladkę dość ciasno zwijamy zaczynając od strony gdzie znajduje się nadzienie. Odkładamy i wykonujemy pozostałe 2 roladki.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Roladki dokładnie owijamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. U mnie górna i dolna grzałka z termoobiegiem.


W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty parmezan oraz drobno posiekany pęczek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem. Łyżeczkę mąki mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do śmietany i podgrzewamy aż sos zgęstnieje.




Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry i podsmażone na patelni oraz fasolka szparagowa.


Smacznego!