Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Witam Was!

Jakie są według Was idealne desery na gorący, letni dzień?


Moim ulubionym od niedawna jest Pavlova.



Beza ze śmietanąBeza ze śmietaną

Słodka, delikatna, chrupka beza, puszysta bita śmietana i słodkie owoce.


Kwintesencja dla sprawienia przyjemności duszy i podniebienia!


Chyba nie muszę Was przekonywać? :-) Pawłowa to świetny deser!


Zapraszam!



Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Składniki:

  • 3 białka
  • 175 g cukru kryształu (może być też puder)*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

  • śmietana kremówka (200 ml)
  • serek mascarpone (125 g)
  • cukier puder
  • truskawki lub inne sezonowe owoce
  • listki mięty lub melisy

*używając cukru kryształu, może się on lekko skarmelizować lub pozostać w płynnej formie, więc takiego płynu nie trzeba się obawiać.

Wykonanie:
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli, białek nie można "przebić" więc należy je ubijać aż masa nie będzie wypadać po obróceniu miski.


Następnie dodajmy po łyżce cukier i miksujemy.



Deser Pavlova

Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i skrobię, ponownie miksujemy. Masa powinna być szkląca się i bardzo sztywna.



Beza

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o takiej wielkości jaką chcemy mieć naszą bezę. Wykładamy bezę na papier i formujemy jej kształt, może być płaska i postrzępiona lub wysoka i gładka, na środku robimy niewielkie wgłębienie, gdzie ułożymy później śmietanę. 


Technik pieczenia bezy jest kilka - ja moją piekłam początkowo przez 5 minut w 180 st., następnie suszyłam ją około 2 godzin w 100 st. przy lekko uchylonym piekarniku.


Beza powinna być twarda i chrupka. Po uderzeniu łyżką powinna pękać.




Pavlovą studzimy, dekorujemy ubitą śmietaną z mascarpone i cukrem pudrem i dekorujemy owocami i miętą.



Beza z bitą śmietaną

Smacznego!