Lody z solonym kajmakiem

Cześć!

Dzisiaj pora na kolejne lody!


Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).


Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.


Słodycz, przeplatająca się z nutką soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam! Czekolada z dodatkiem soli też jest nieziemska!



Lody krówkowe

Zapraszam!


Przepis znalazłam u Delimammy.



Lody z solonym kajmakiem


Składniki:
  • 100 g mleka
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 350 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej)

Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mleko, kremówkę i kajmak, aż uzyskają jednolitą konsystencję.


Zestawiamy z ognia i solimy wedle naszego smaku - ja dodałam 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.


Masę przelewamy do oddzielnego naczynia i dokładnie studzimy (w lodówce ok. 1 godziny).


Jeśli posiadamy maszynkę, postępujemy wedle zaleceń producenta, jeśli nie, masa trafia do zamrażalnika.



Lody kajmakowe

Co godzinę ją wyciągamy i dokładnie miksujemy masę, czynność powtarzamy tyle razy, aż lody będą mieć odpowiednią, puszystą konsystencję.


Lody podajemy np. z pokruszonymi bezami.


Smacznego!