Kompot czereśniowy

Cześć!

Dzisiaj zapraszam Was na banalny przepis na kompot czereśniowy!


Lubię Wam pokazywać ładne zdjęcia, więc też musiał tutaj trafić ;-).



Kompot czereśniowy

Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie owoce możecie wrzucić do garnka i zalać wodą.


Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze.


A kompoty, cóż... najlepsze do obiadu na gorący dzień!


Zapraszam!

Kompot czereśniowy


Składniki:
  • 1 kg czereśni
  • 1,5 l wody
  • miód (opcjonalnie cukier)
  • 100 ml wiśniówki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Z czereśni usuwamy szypułki, wrzucamy je do garnka i zalewamy 1,5 l zimnej wody.


Gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut.


Dosładzamy miodem lub cukrem, odstawiamy do ostudzenia.


Przed podaniem dodajemy wiśniówkę, oczywiście w przypadku kompotu dla dorosłych!


Kompot możemy dodatkowo schłodzić w lodówce lub podać z kostkami lodu.



Kompot z czereśni

A czereśnie, które nam zostały, zjadamy na deser ze smakiem!



Kompot czereśniowy

Smacznego!